Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een aangename, natuurlijke en veilige methode om onze gezondheid te bevorderen. Het werkt bovendien pijnverlichtend en preventief.

Uitgangspunt is dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met specifieke punten (reflexzones) op de voeten. Zo kan je het ganse lichaam geprojecteerd zien op en in je voeten.

Door het bewerken van deze zones gaat er een stimulerende werking uit naar het corresponderende deel van het lichaam. Met een drukpunttechniek kan aan de voetzool gevoeld worden waar er verstoringen optreden. De behandeling van de voet herstelt de energiedoorstroming in het hele lichaam. De algemene conditie verbetert en door te werken op specifieke zones kan verbetering bewerkstelligd worden bij bepaalde klachten.


Heb ik baat bij reflexologie in een genezingsproces?

Ziekte is een signaal dat als wegwijzer kan leiden naar meer bewustwording. Dit bewustwordingsproces, het begin van herstel, kan op vele manieren tot stand komen, waarbij voetreflexologie een positieve bijdrage kan leveren aan het herstel van het natuurlijk evenwicht.

De in het domein van de reflexologie opgebouwde kennis leidt vaak tot zeer goede resultaten. Deze behandeling stelt geen enkele medische diagnose. Het werkt wel steeds aanvullend naar zelfherstel en meer vitaliteit.


Nieuw ?

Reflexologie is ongeveer 5000 jaar oud en stamt uit het Oosten.

De eerste verwijzing naar reflexologie in de westerse literatuur is amper honderd jaar oud. In de Westerse wereld werkte de Amerikaanse neus-, keel- en oorarts William Fitzgerald in 1917 voor het eerst de “Zone Therapy” uit. In België is voetreflexologie nog maar recent aan een opmars bezig.


Is voetreflexologie erkend, krijg ik het vergoed van het ziekenfonds?

Ik heb als reflexoloog de nodige opleidingen gevolgd en ben erkend door BeVo (de beroepsvereniging van Reflexologen). Bij een erkend reflexoloog vind je het BeVo-logo altijd terug in de praktijk. De opleidingen die ik heb gevolgd komen in  o.a. Nederland en Duitsland in aanmerking voor terugbetaling door het ziekenfonds.

In België staat professionele voetreflexologie nog in de kinderschoenen. Ondertussen komt een eerste ziekenfonds, Partena, tegemoet in de kosten. Per sessie (tot 6 per jaar) wordt €10 terugbetaald.


Gevolgde opleiding?

Ik heb een master in Romaanse talen maar was al op zeer jonge leeftijd geboeid door alles wat gezondheid en natuurlijke voeding aanbelangt. In 2001 volgde ik de vierjarige opleiding tot gezondheidsconsulente. Algemene vakken als anatomie, pathologie, medische basiskennis, inzicht in natuurlijke therapieën enz. kwamen daarbij aan bod. Binnen dit pakket boeide reflexologie me zo sterk dat ik er absoluut een specialisatie wilde van maken en cursussen ging volgen in binnen- en buitenland.

De gezondheidspraktijk Caminosan bestaat nu drie jaar en in die tijd heb ik heel veel ervaring mogen opdoen en bijscholingen volgen.” It’s still the beginning, but I am sure it will never end…” Nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken naar de effecten volg ik verder  “op de voet ☺”


Staat er een leeftijd op reflexologie?

Nee. Het is heilzaam voor iedereen, van zeer jong tot minder jong ☺; mijn jongste cliënt is 6 weken oud; mijn oudste is 90 jaar. De behandeling wordt uiteraard aangepast aan de leeftijd en de verwachting.

Met baby’s worden vaak goede resultaten behaald bij reflux, slaapproblemen, darmkrampen…

Bovenop de algemene effecten leren jonge kinderen rust vinden en kunnen ze zich beter concentreren. Het is ook een goede ondersteuning bij ADHD.


Hoe verloopt een sessie?

Tijdens een eerste consult wordt vooral geluisterd naar de noden van de cliënt. Indien gewenst, wordt ingegaan op de medische voorgeschiedenis, bepaalde verwachtingen, vragen…

Daarna begint de eigenlijke sessie met een paar ontspannende losmakingsgrepen. Vervolgens worden de drukpunten bewerkt waarbij rekening wordt gehouden met aangegeven probleempunten. Ter afronding volgt een belangrijk moment van nazorg afgestemd op wat tijdens de sessie zelf naar boven is gekomen.

Een volledige sessie bij Caminosan duurt ongeveer een uur.


Wat zijn de meest gehoorde klachten?

Eén van de belangrijkste redenen om een reflexoloog op te zoeken is stress. Op de tweede plaats komt een verstoorde spijsvertering en op drie staan de pijnklachten: hoofdpijn en migraine, maar ook spier- en gewrichtspijn. Andere vaak voorkomende symptomen zijn hormonale stoornissen, slechte doorbloeding, ademhalingsproblemen en zwellingen (lymfen). Reflexologie kan ook positief inwerken op emotionele en mentale processen.


Ik heb eigenlijk geen specifieke klachten, is reflexolgie dan iets voor mij ?

Omdat reflexologie het zelfregulerend systeem van het lichaam activeert, zal het immuunsysteem erdoor versterkt worden. In die zin ondersteunt reflexologie de preventieve levenshouding van de gezonde cliënt. En daarnaast biedt een behandeling ook een totale ontspanning.


Mogelijke ondersteuning bij voetreflexologie?

Ik ben eveneens een gediplomeerd voedingsdeskundige en ben geschoold in de werking van  Bach-bloesems. Deze combinaties kunnen bij bepaalde cliënten een sterk ondersteunende werking bieden. Dit wordt – indien van toepassing – mee aangeboden en besproken bij de tussentijdse evaluaties.